Jak správně používat avokádový olej na obličej?

Při výrobě kosmetiky se avokádový olej začal používat teprve nedávno. Ale okamžitě se ukázalo, že tato složka má mnoho užitečných a dokonce i léčivých vlastností.
Jak se získávají kosmetické přísady
K extrakci oleje se používá zralé avokádo. Mimochodem, mnoho lidí si myslí, že je to ovoce nebo zelenina, ale ve skutečnosti je to druh bobule – velmi užitečné a neobvyklé pro naše klima. Většina této rostliny se pěstuje v Jižní Africe, Kalifornii, Izraeli a také v Mexiku. A ropu z ní dodává střední Afrika, Austrálie, Kuba a Jižní Amerika.
Technologie získávání surovin je poměrně jednoduchá. Nejprve se avokáda oloupou: odstraní se slupka a pecka. Olej se pak extrahuje lisováním za studena. Je umístěn do odstředivky pro důkladné vyčištění koláče a nalit do nádob pro skladování a přepravu. Finální čištění kompozice probíhá již ve výrobě, kdy je avokádový olej dodáván pro výrobu kosmetiky. Technologie se mohou lišit, ale jde o to, aby komponent byl co nejčistší a nejbezpečnější a zároveň si zachoval své pozitivní vlastnosti.
Zdravotní přínosy avokádového oleje
Abychom pochopili, proč je avokádový olej tak oblíbený při výrobě kosmetiky, pojďme se věnovat jeho složení. Obsahuje obrovské množství vitamínů a minerálů. Z vitamínů sem patří A, B (více druhů), C, E a D. Každý z nich má své silné stránky.
Vitamin A v avokádu je zodpovědný za aktivní buněčnou regeneraci (obnovu), jeho „společník“ E je silný antioxidant, který výrazně zpomaluje stárnutí pokožky, zlepšuje její vzhled a posiluje imunitu. Avokádový olej obsahuje také vitamín C, který je nepostradatelný pro boj s volnými radikály a rozjasnění pleti.
V pokračování rozhovoru o složení avokádového oleje je důležité zmínit avokutin, unikátní složku exotické bobule, která snižuje mastnotu pokožky a také snižuje riziko zánětů a vyrážek. Tato složka také obsahuje sůl kyseliny listové, draslík, hořčík, mangan, zinek, železo a mnoho dalších užitečných látek. Nejdůležitější ale je, že tato bobule obsahuje velké množství mononenasycených mastných kyselin. Složení některých z nich je svými vlastnostmi velmi podobné hydrolipidovému plášti pokožky.
To vše v kombinaci dává výrazný efekt. Není divu, že avokádový olej je považován za jeden z nejúčinnějších v péči o obličej. Aktivně se také konzumuje v potravinách. Tato potravina posiluje imunitní systém, příznivě působí na pokožku, vlasy a nehty již zevnitř, na úrovni metabolických procesů v těle.
Problémy řeší avokádový olej

- Odstranění suchosti, peeling, změkčení pokožky. Avokádový olej je navíc univerzální. Funguje dobře na jemnou pokožku obličeje i na drsnější místa, jako jsou lokty nebo paty.
- Odstranění zánětu. Dobře zklidňuje pokožku, odstraňuje zarudnutí, snižuje počet akné. Z tohoto důvodu se avokádový olej často přidává do kosmetiky pro problematickou pleť. Nedoporučuje se však používat v čisté formě. Při nesprávném použití může ucpat póry, což stav problematické pleti jen zhorší. Nejlepší je věřit hotové kosmetice.
- Zlepšení lokální imunity. To znamená, že avokádový olej posiluje ochranné funkce pokožky. Tělesné tkáně začínají méně reagovat na nežádoucí vlivy prostředí.
- Ochrana vlasů. Komponenta se používá nejen pro pokožku. Přidává se také do kosmetických přípravků pro péči o vlasy, jako jsou regenerační a posilující masky.
- Posílení nehtů. Avokádový olej také urychluje růst nehtové ploténky, takže je zdravější.
V jakých prostředcích se tato složka nachází
Je jich obrovské množství, ale jmenujme například několik kategorií:
- hydrofilní oleje;
- čistící vody;
- Hydratační tonery, séra, krémy na obličej, oční víčka a tělo;
- balzámy různých typů – včetně pro péči o oblast rtů;
- regenerační masky – na obličej a vlasy;
- prostředky pro růst obočí a řas, jakož i pro jejich posílení;
- přípravky pro péči o kůžičku, růst a hojení nehtů.
Koncentrace avokádového oleje závisí na konkrétním produktu a také na typu pleti, pro kterou je produkt určen.
Kontraindikace použití avokádového oleje
Pokud je tato složka zapojena do profesionálně vyvinutého vzorce, může si být kupující jistý její bezpečností. Alergická rizika jsou minimální – pouze na úrovni jednotlivých reakcí, což je statistická chyba.
Zároveň je třeba dávat pozor na čistý olej, stejně jako na směs olejů, které se připravují samostatně. Neaplikujte přímo na pokožku. Odborníci doporučují provést malou aplikaci po dobu 15 minut, důkladně opláchnout a počkat alespoň 24 hodin, abyste se ujistili, že nejsou žádné alergie. Pokud po dni nejsou na kůži žádné skvrny a vyrážky, lze olejovou směs použít jako masku. Ale nezapomeňte, že může ucpat póry, takže tuto možnost je nejlepší nepoužívat pro mastnou pleť. Po dokončení procedury je nutné olej z obličeje důkladně omýt.
V žádném případě nenanášejte avokádový olej na silně podrážděnou pokožku – alespoň dokud nebude jasné, co podráždění způsobilo.
Jaké typy pleti se pro avokádový olej doporučují?
Nejlépe se hodí pro suchou, podrážděnou pokožku a také při prvních známkách změn souvisejících s věkem. Vzhledem k tomu, že přípravek vyživuje, hydratuje a zjemňuje, stejně jako zlepšuje regeneraci buněk, dobře vyhlazuje jemné vrásky a bojuje s počáteční ptózou.